Let op de techniek zit al in je

Aart Bouwmeester30 april 2018

‘t Gaat sneller dan je denkt. De gynaecologe die ik gisteren sprak is onder de indruk van robottechnieken die haar werk vergemakkelijken en de verloskundige die deelnam aan dat gesprek vroeg zich af of haar werk nog bestaat over 10 jaar als kinderen worden gekloond. Of dat laatste ooit gebeurt, is meer gesprek over ethiek dan over techniek, een gesprek dat we vaker kunnen voeren. 

Vorige week nog waren de robothondjes Aibo in het nieuws met hun rituele begrafenissen in Japan. Sinds Sony de productie in 2015 heeft gestaakt zijn er steeds minder reserve onderdelen en moeten de eigenaren er tot hun verdriet afscheid van nemen. Met tranen en rouw, zoals je afscheid neemt van een levend huisdier. Want is er nog verschil tussen de projectie van je liefde op een hond van vlees en bloed of eentje van chips en mechanische delen? 

We onderzoeken onze relatie met robots al een tijdje. In de film ‘Her’ uit 2013 wordt Joaquin Phoenix verliefd op het besturingssysteem van zijn computer. Ze weet zo goed te reageren op zijn input, dat zij onweerstaanbaar voor hem wordt. Niet vreemd, als je in het verloop van de film krijgt uitgelegd dat ze deze interacties met miljoenen tegelijk aangaat en razendsnel leert. Uiteindelijk dumpt zij hem.  

Wat voelt de businesscontroler die zijn rapporten met Artificial Intelligence samenstelt? De robot weet meer bronnen te raadplegen, maakt snellere combinaties en komt tot meer solide analyses dan hij ooit zal kunnen doen. En dat alles in menselijke taal. Verhoudt hij zich tot deze machine op dezelfde manier als tot de junior die hij voorheen dit werk liet doen? 

Lees de voorpublicatie van het nieuwe boek van Barbara Ehrenreich in De Groene over de invloed van internet op onze geest. Hoe mindfulness wordt teruggebracht tot de overtuiging van Silicon Valley dat ook het menselijk lichaam is te hacken, net zoals het internet. 

Ook de businesscontroller wordt binnenkort gehackt. En tot wie verhoudt die zich dan weer? Tot de Chief Financial Officer? Voor zo lang het duurt. De SAP digital boardroom is er al.