Het systeem en ik
Wat is er toch met die tussenruimte?
In 2021 kwamen we terecht in de wereld van onderwijs en jeugdhulp. We zagen hoe een tekort aan handen en toenemende complexiteit in en rondom de school een steeds zwaardere wissel trekt op professionals. In het verlengde daarvan, zagen we hoe veel professionals afhaken, of zich neerleggen bij de schijnbare onmogelijkheid om het ‘systeem’ waarin ze zitten, te veranderen.
Tegelijk dienden zich wezenlijke vernieuwingen aan. Op zoek naar de bron daarvan, kwamen we in aanraking met de ‘helden’ die erachter zaten: de mensen die zich geroepen voelen om hun stem te laten horen omdat zij iets anders durven te zien, te denken en te doen dan gebruikelijk.
Een ruimte en een context waarbinnen de persoonlijke verbinding centraal kan staan
Oprecht vereerd waren we, dat twintig van deze helden op 28 februari 2024 in het Utrechtse Vogelfrei een middag wilde samenkomen, zónder feitelijk te weten wat er die dag zou gebeuren. Zelf wisten we ook niet wat die middag zou opbrengen– het oppervlakkige doel was in die zin onduidelijk – maar we hadden wel helder voor ogen wat we wilden faciliteren: een ruimte en een context waarbinnen de persoonlijke verbinding waarover we het hierboven hebben, centraal kon staan, om zo samenwerking op basis van vertrouwen en vrijdenken mogelijk te maken. Of, zoals de Nederlandse filosoof en socioloog Harry Kunneman het stelt: om aan onze normatieve professionaliteit te werken.
Elkaar aanmoedigen
Kunneman (e.a.) heeft het over het idee dat professionals niet alleen handelen op basis van technische vaardigheden en vastgestelde procedures, maar dat zij ook rekening houden met ethische overwegingen en onderliggende waarden. Door groepen op eigen initiatief bij elkaar te laten komen – en dan niet vrijblijvend maar om daadwerkelijk kritisch met elkaar te reflecteren op je professionele (dat is inclusief je persoonlijke) ontwikkeling – krijg je de ruggensteun om vastgeroeste systemen weer op gang te brengen. De gesprekken kunnen gaan over de spanningen en dilemma’s die je tegenkomt. En over de spagaat die er kan zijn tussen het persoonlijke en het zakelijke. Wat overheerst is de intentie eerlijk tegen elkaar te zijn, over grote thema’s en soms ook gewoon over de problematiek van alledag, zodat de ontmoetingen ‘broedplekken’ kunnen worden waar je in alle openheid van elkaar kunt leren en elkaar kunt aanmoedigen.
Samen verder onderzoeken
Het faciliteren van een setting en een routine waarmee we samen deze broedplekken verder kunnen onderzoeken en laten uitbotten in de dagelijkse praktijk– daar willen we ons als Yolk op blijven toeleggen. Met het koppige vertrouwen in verandering in een tijd waarin dat niet alleen nodig, maar zelfs noodzakelijk is, nodigen we je uit om deze reis samen te ondernemen. Hoe en wanneer bepalen we met elkaar en bij voorkeur met een actueel vraagstuk waarbij jij wordt uitgedaagd om het systeem te bevragen.