Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil beter inspelen op initiatieven van het decentraal bestuur en de energieke samenleving en daarom in de manier van werken flexibeler, wendbaarder en adaptiever worden.
En dat lukt, er zijn meerdere succesvolle voorbeelden van. De vraag aan Yolk is of het in voldoende mate lukt en of het beter kan door medewerkers breed te bevragen over de voorbeelden waar het goed gaat, wat daarvoor de succesfactoren en zijn en ook op welke punten verbetering mogelijk is om op die manier een actieagenda te maken waar het ministerie mee aan de slag kan.

Vereenvoudigen
We hebben dit gedaan via onze methodiek van dialogisch onderzoeken. Met een vertegenwoordiging van medewerkers en leidinggevenden hebben we bepaald wat de relevante thema’s zijn en waaraan successen herkenbaar zijn.

Verbinden
Op basis van deze thema’s hebben we in dialoogsessies met medewerkers uit alle onderdelen van de organisatie onderzocht wat de succesfactoren zijn en op welke punten verbetering nodig is. Iedere sessie is afgesloten met concrete voorstellen voor actie.

Versnellen
De voorstellen zijn in een slotsessie besproken tussen de leiding van het departement en vertegenwoordigers van de dialoogsessies en door hen is de keuze gemaakt van de acties waar een vervolg aan wordt gegeven, de actieagenda.