De Nederlandse accountancy is op zoek naar haar veranderende rol in de samenleving.
Het heeft onder meer geleid tot een onderzoek vanuit de beroepsgroep naar de rol van de accountant en de cultuur en de manier van werken in accountantskantoren, het rapport: ‘In het publiek belang’. Een van de voorgestelde maatregelen in het rapport is een jaarlijkse meting door accountantskantoren naar de cultuur in hun organisatie. Een meting die leidt tot actie. Yolk ontwikkelde het meetinstrument ‘NBA Cultuurmeter’ in opdracht van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.

Vereenvoudigen
Een van de voornemens van de accountants is het veranderen van hun werkcultuur en dit jaarlijks te meten. Om te voorkomen dat het invullen van het meetinstrument als eindstation van de verandering wordt beschouwd, introduceren wij op basis van het werk van prof dr. Erik van der Loo en diens Boardroom Reality Check een methodiek van dialogisch onderzoek: zodra deelnemers ermee aan de slag gaan, begint de cultuurverandering.

Verbinden
De uitgangspunten, onderwerpen en uiteindelijke concrete vraagstelling in de NBA cultuurmeter ontwikkelen we in nauwe samenwerking met een diverse vertegenwoordigers van de beroepsgroep, variërend van young professionals tot medewerkers, van partners tot hoogleraren. Het leidt tot zes thema’s – van Leiderschap tot Groepsdynamiek – en per thema een reeks vragen die via de NBA wordt aangeboden aan haar leden.

Versnellen
Bijzonder aan de Cultuurmeter is dat deze vraagt naar waarnemingen. Gevolg hiervan is dat de uitkomsten geen eindresultaat zijn. De methodiek nodigt uit tot dialoog, de resultaten nodigen uit om in dialoog betekenis te geven aan de verschillende waarnemingen en te bepalen welke actie dit vraagt. In vervolg op het verwerken van de vragenlijst worden dialoogsessies georganiseerd, waarna een actieplan wordt gemaakt.