Masterclass
zelforganiseren

Meer autonomie zorgt voor een grotere betrokkenheid en bevlogenheid bij medewerkers. Zelfsturende of zelforganiserende teams maken het mogelijk. In deze masterclass gaan we samen aan de slag met de theorie achter zelforganisatie. We onderzoeken de verschillen tussen zelfsturing en zelforganisatie. We kijken wanneer welk concept logisch toepasbaar is. We bespreken de concrete stappen die noodzakelijk zijn om succesvol tot zelforganiserende of zelfsturende teams te komen.

Meld je direct aan

We gaan in op de trends die we zien op het gebied van werken en organiseren. We behandelen de theorie achter:

 • Het toenemende belang van samenwerken (en dus teams).
 • Toegenomen complexiteit en de impact op organiseren.
 • Van controleren naar in control.
 • Voorwaarden voor bevlogen en betrokken collega’s.
 • Management versus leiderschap.

Aan de hand van cases laten we zien hoe de theorie in de praktijk kan worden gebracht en welke resultaten dat tot gevolg heeft gehad.

Zelforganisatie: wat is het?

We gaan dieper in op de fundamenten van zelfsturing en zelforganisatie. De termen worden regelmatig door elkaar gebruikt, maar er zijn duidelijke verschillen. We definiëren zelfsturing en zelforganisatie en onderzoeken met elkaar de verschillen.

Succesfactoren.

Wat heeft een organisatie nodig om zelfsturing of zelforganisatie tot een succes te maken. We onderzoeken de randvoorwaarden en de succesfactoren en benoemen de valkuilen.

…en nu doen.

We bespreken de overgang naar zelfsturende of zelforganiserende teams in logische processtappen. Concreet en direct toepasbaar in de eigen praktijk.

Aanmelden

Meld je aan via het onderstaande formulier. Heb je vragen? Stuur een mail naar info@yolk.nl

 

 

Begeleiding

De begeleiding is in handen van Yolk in de personen van Ineke de Wilde en Henny van Egmond. Ineke is onder meer verantwoordelijk voor de invoering van zelfsturende teams bij de Kesslerstichting en houdt zich al jaren bezig met vernieuwende vormen van samenwerking. Henny is actief als strategisch adviseur op het gebied van werken en organiseren en begeleidde inmiddels tientallen organisaties in hun zoektocht op dit gebied. Ineke en Henny hebben in hun eigen vakgebieden elk meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van het nieuwe werken en complexe verandervraagstukken.

We zien onszelf als positief vernieuwer, vanuit de kracht van verbinding en vanuit de kracht van samen. We stimuleren je om de eisen van de nieuwe tijd in kaart te brengen en er werk van te maken. Onze manier van werken typeert zich als licht, smart en mensgericht.

Voor wie?

Organisaties die willen starten met zelfsturing of zelforganisatie, of die de eerste stappen hebben gezet, en zich afvragen hoe nu verder? De masterclass richt zich op directieleden, HR-managers, programmamanagers en projectleiders.

Intake

Voorafgaand aan de masterclass heb je een intake (telefonisch of via Skype) over de ambities en doelstellingen van jouw organisatie. Zo kunnen we tijdens de masterclass meteen ter zake komen.

Inhouse

Het is ook mogelijk een workshop specifiek voor een eigen programma- of projectteam te organiseren. Neem daarover contact met ons op, we bespreken graag de mogelijkheden met je: info@yolk.nl of +31 23 526 52 61.

Locatie en data in 2018

 • Dinsdag 22 mei
 • Woensdag 23 mei
 • Dinsdag 29 mei
 • Woensdag 6 juni
 • Dinsdag 12 juni
 • Woensdag 20 juni

De masterclass wordt gehouden op een centrale locatie in Nederland, begint om 09.30 uur en wordt rond 17.00 uur afgesloten met een borrel. De masterclass gaat door bij 6 deelnemers. Het maximumaantal deelnemers is 20.

Prijs

De kosten bedragen €295,- p.p. (inclusief lunch, versnaperingen, informatiebundel). Bij twee deelnemers van dezelfde organisatie zijn de kosten €250,- p.p. en bij drie of meer deelnemers van dezelfde organisatie €195,- p.p. Alle bedragen zijn exclusief 21% btw.