Yolk wordt dakloos

Yolk21 juni 2016

We hebben de huur opgezegd. Dag fraai kantoor aan de Nieuwe Gracht in Haarlem! Einde van de maand zijn we weg. Maar verhuizen noemen we het niet. Yolk stapt de tussenruimte in.

er geruststelling: het gaat goed met Yolk. Mooie vragen van steeds meer klanten, veel nieuwe mensen met wie we werken. We groeien en hebben niets te klagen. En dat maakt ons alert. Wij adviseren onze klanten onbegrensd te organiseren. Weg met de hekken rond organisaties en afdelingen. Denk in kansen, niet in onmogelijkheden. Dat klinkt simpeler dan het is. Als we naar ons werk gaan, doen we meestal wat we gisteren ook al deden. Veranderingen, zeker fundamentele veranderingen, zijn moeilijk. De cultuur van een organisatie is namelijk vaak sterker dan het individu.

De oplossing? De tussenruimte. In de filosofische betekenis: een ruimte waar je je thuis voelt en je identiteit loslaat en je openstelt voor een ander zonder dat je weet wat het oplevert. Een plek dus, niet jouw plek, waar je andere mensen ontmoet, niet altijd dezelfde collega’s, en waar je instapt met een open blik, op zoek naar iets wat je nog niet weet. Uit onderzoek weten we dat dit soort tussenruimtes de plek zijn waar de innovatie vaak begint. Nieuwe mensen, nieuwe ideeën, nieuwe denkbeelden. Stap in de tussenruimte, zeggen we vaak tegen klanten. Er zijn er legio: wat te denken van Seats2Meets of een van de vele andere initiatieven. Wat te denken van creatieve broedplaatsen zoals de Van Nellefabriek, de Caballerofabriek of VechtclubXL, om er maar een paar te noemen. Of het stadhuis van Utrecht, de openbare bieb in Amsterdam, et cetera, et cetera.

Tja, en wat moet je dan met een kantoor? We hebben de huur opgezegd. Yolk wordt dakloos. Yolk stapt in de tussenruimte.