Yolk, bureau voor organisatieontwikkeling

Zelforganisatie

Het traditionele besturen, gaat eigenlijk uit van de klassieke waarden, waarbij een werknemer als ongedisciplineerd en ongemotiveerd wordt gezien. Dit is ook de reden van een hiërarchie in een bedrijf. Medewerkers, zo werd gedacht, hadden een leider nodig die aangeeft wat de medewerker moet doen. Hoewel er vele besturingsmodellen zijn waarbij medewerkers veel vrijheden wordt gegeven, komt deze klassieke structuur nog in de meeste bedrijven voor. Bij het moderne besturen is er veel meer aandacht voor de kwaliteiten van medewerkers en vooral ook voor de vrijheden, het vertrouwen en zelfstandigheid die een medewerker wordt gegeven. Als dit ook de wens is voor jouw organisatie, wordt dan een zogenaamde zelforganisatie.

Wat zijn zelforganisaties?

Zelforganisaties zijn in de kern gericht op de verantwoordelijkheid van de medewerkers. De medewerker krijgt de ruimte om zelf zijn werkzaamheden in te richten op de wijze die hij of zij zelf het beste vindt. De medewerker is zelf verantwoordelijk voor de resultaten die bereikt worden. Daarom wordt dit organisatiemodel ook zelforganisatie genoemd. Dit model gaat niet uit van leidinggevenden die medewerkers onder de duim moeten houden. De werknemer zelf is verantwoordelijk en de functie van manager kan in principe komen te vervallen, al zal er altijd een vorm van hiërarchie bestaan blijven. Eigenlijk kan gesteld worden dat de manager wordt vervangen door ondernemerschap. De medewerker is de ondernemer die zijn eigen werkzaamheden invult en daarbij de beste resultaten wil halen.

Ga ook zelforganiseren met hulp van Yolk

Door te gaan zelforganiseren, kun je als organisatie meer bereiken. Je geeft je medewerkers alle verantwoording en vrijheid, maar dit kan goed uitwerken. Medewerkers zullen veel gemotiveerder zijn en ook daadwerkelijk hun doelen willen bereiken. Je organisatie omvormen tot een zelforganisatie is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Helemaal als je organisatie traditioneel is ingericht. Schakel dan de hulp van Yolk in. Wij begeleiden je bij succesvolle omschakeling naar een zelforganisatie.

Lees meer
Vereenvoudigen, verbinden, versnellen

Onze thema’s

Ons team

Henny van Egmond
Coco Jansen
Aart Bouwmeester

Leer ons kennen

Wij kennen de valkuilen en de weg vooruit. Helder, snel bij de kern en gemakkelijk in de samenwerking

Vind hier de mensen van Yolk