podcast header

Diversiteit en inclusie in turbulente tijden

Yolk6 mei 2020

In de podcast van deze week praten Maarten Korz en Henny van Egmond over de stelling: des te meer meningen, des te meer verwarring en dat is niet ok. Oftewel: kan diversiteit en inclusie ons helpen in de snel veranderende wereld waarin we leven.

Ze bellen met Saniye Çelik, lector Diversiteit en Inclusie aan de Hogeschool Leiden. Allereerst om helderheid te krijgen over de twee begrippen en vooral of organisaties geholpen zijn met meer diversiteit en inclusie. Volgens Çelik is dat het geval, maar moeten organisaties wel actief ermee aan de slag.

Er zijn diverse interessante studies over de positieve impact van diversiteit en inclusie. Bijvoorbeeld van McKinsey, Deloitteof BCG.

De huidige crisis vergroot de complexiteit waarmee organisaties toch al werden geconfronteerd. Primaire reactie is vaak de complexiteit te willen reduceren, maar dat lukt vrijwel nooit. Het levert het gevoel op dat we out of control zijn, de wereld chaotisch is. En juist de chaos is een uitgelezen moment voor vernieuwing. Bijvoorbeeld door een chaordic organisatie te worden, een organisatie die chaos en orde combineert. Wil je daar mee van weten, klik dan op deze link. Wil je af en toe chaos creëren in je eigen organisatie of team, dan is Peter Ros met zijn concept van Warorde een aanrader.

Een andere mogelijkheid is de samenwerking over de grenzen van de eigen organisatie op te zoeken. en over de grenzen. Edwin Kaats en Wilfrid Opheij schreven daar een mooi boek over.