Hoe je door corona vanaf nu toekomstgericht werkt

Aart Bouwmeester16 februari 2021

Staan we binnenkort weer massaal in de file? Of blijven we toch thuiswerken als corona voorbij is? Organisaties buigen zich massaal over de vraag wat de impact is van corona op de toekomstige manier van werken en organiseren.

Met het Yolk Future of Work Lab helpen we je in 2 dagen aan een integraal beeld van de toekomstige manier van werken van jouw organisatie. >>>

Corona zorgt voor een versnelling op het gebied van digitalisering en automatisering. Misschien is dat nog wel impactvoller voor onze manier van werken dan de negatieve korte termijneffecten die organisaties ervaren. De veranderingen op het gebied van werk en organiseren waren al veel langer aan de gang. Voor corona bleek uit onderzoeken, bijvoorbeeld van het World Economic Forum, dat veel van de huidige banen door nieuwe technologie verdwijnt en dat er nieuwe banen ontstaan. Routinematige en repeterende activiteiten worden gedigitaliseerd. Denk aan de chatbot die je steeds vaker ‘spreekt’ in plaats van een mens bij een helpdesk. En niet alleen routinewerk verdwijnt. Tijdens de lockdown zijn 9 van de 10 thuiswerkers andere activiteiten gaan verrichten, zocht TNO uit.

Steeds minder individueel werk

Veel organisaties denken dat ze met een kleiner kantoor toe kunnen omdat hun mensen massaal blijven thuiswerken. Het aantal vierkante meters wordt zelfs gehalveerd, leerde een rondgang door het televisieprogramma Nieuwsuur. En als mensen tóch naar kantoor komen, hebben ze vooral een plek voor ontmoeting en overleg nodig. Maar dat is nog maar de vraag. Samenwerken in teams, vaak over grenzen heen, wordt steeds belangrijker. Het individuele werk, dat vooral thuis wordt uitgevoerd, neemt juist af

Zorg voor een kantoor dat activiteitgericht werken ondersteunt

Hoe het werk zich ontwikkelt in de toekomst, verschilt per organisatie. Gingen mensen voor corona naar kantoor om daar individuele werkzaamheden te doen, dan ligt er een grote uitdaging om het werken in de toekomst op een goede manier te faciliteren. Organisaties die al een kantoor hadden gebaseerd op de principes van activiteitgericht werken kunnen waarschijnlijk volstaan met minder ingrijpende maatregelen.

Kijk verder dan nu

Het alleen maar kijken naar het aantal vierkante meters, is niet verstandig. Met elkaar onderzoeken welke activiteiten in de toekomst werkelijke waarde toevoegen en hoe die worden gefaciliteerd – op kantoor of elders, wat voor ICT daarvoor nodig is en wat dat betekent voor leiderschap en cultuur – ligt meer voor de hand.

Interesse in ons onderzoek 'Werken na corona'? Laat dan hier je gegevens achter .